Kuvituskettu

Vuoden 2021 ohjelmisto on julkaistu!

Liput nyt myynnissä osoitteessa www.cinemaorion.fi

ruusuntekija_juliste-scaled

Ruusuntekijä (La fine fleur)

Ohjaus: Pierre Pinaud

Tuotantovuosi ja maa: 2020, Ranska

Kesto: 95 min

Kieli: Ranska

Tekstitys: Suomi ja ruotsi

Levittäjä: Cinema Mondo

Säntillinen Eve on ollut aikanaan yksi maailman kuuluisimmista ja arvostetuimmista ruusujalostajista. Nyt hänen yrityksensä on vararikon partaalla. Asiaa ei auta se, että assistentti Vera on palkannut puutarhaan kolme sympaattista mutta hiukan syrjäytynyttä apuria, joilla ei ole minkäänlaisia puutarhuritaitoja. Kuinka ollakaan, yhdessä he kehittelevät hullun suunnitelman, joka voi muuttaa heidän kaikkien elämän pysyvästi…

Kyseessä elokuvan ennakkonäytös ja se nähdään Kettupäivät 2021 avajaiselokuvana 19.11. kello 18:00.

Osta liput täältä!

xuUr6cNA

Luzzu

Ohjaus: Alex Camilleri

Tuotantovuosi ja maa: 2021, Malta

Kesto: 94 min

Kieli: malta

Tekstitys: englanti

Levittäjä: Edge Entertainment

Luzzu on veneen, tarkalleen vanhan kalastusaluksen nimi. Sen omistaja on Jesmark, kalastaja ja tuore isä, joka joutuu paineiden ristituleen yrittäessään huolehtia perheestään ja sopeutua yhteiskunnan rakennemuutokseen sekä EU-säädöksiin jotka vaikuttavat kalastajan elinkeinoon. Maltalaiset perinteet tuovat omat haasteensa Jesmarkin elämään. Selviytyäkseen Jesmark turvautuu laittomiin keinoihin.

Elokuvan pääosassa Jesmarkina nähdään Jesmark Scicluna, joka on kalastaja myös tosielämässä. Elokuva on ohjaaja Alex Camillerin esikoisohjaus ja hän on rakentanut elokuvan kerronnan ja tyylin osin improvisoinnin varaan, osin seuraamalla päähenkilöidensä oikeaa elämää. Luzzun on sanottu muistuttavan tyyliltään ja tekotavaltaan italialaisia neorealisteja.

Elokuvassa on erityislaatuista myös se, että siinä puhutaan maltan kieltä.

Esitysaika: 19.11. kello 20:30.

Osta liput täältä!

PWCA_Poster_70x100_FI_WEB_v3_72ppi_graphic_design_Tuuli_Gröhn

Missä tiet kohtaavat

Ohjaus: Mia Halme

Tuotantovuosi ja maa: 2021, Suomi

Kesto: 79 min

Kieli: suomi, englanti, ranska, mina

Tekstitys: suomi

Levittäjä: napafilms oy

Infektiosairauksien professori ja trooppisten tautien lääkäri Anu Kantele johtaa tutkimusta, jonka päämääränä on kehittää rokote ripulia vastaan. Onnistuessaan rokote voi pelastaa köyhissä maissa miljoonien lasten hengen ja jopa hillitä väestönkasvua. Globaalisti se voi auttaa taistelussa superbakteereja vastaan vähentämällä antibioottien käyttöä, koska siitä tulisi rokote myös turisteille.

Yli 700 suomalaista turistia ilmoittautuu rokotteen vapaaehtoisiksi testaajiksi ja he lähtevät omalaatuiselle lomamatkalle Beniniin, Länsi-Afrikkaan. Kun mopokuski kuljettaa turistien ulostenäytteitä pitkin kylänraittia laboratorioon, suomalaiset kohtaavat köyhän Grand-Popon kylän todellisuuden ja auttamishalu herää.

Paikallisen voodoon rinnalla Anu hoitaa haavoja, lahjoittaa rahaa ja antaa neuvojaan. Hänen tulkkinaan paikalliseen elämään toimii laboratorion yövartija Emmanuel, jolta Anu yrittää selvittää paitsi kylän tapoja myös resistenttien bakteerien leviämisteitä. Anun lähin kollega rakastuu paikalliseen kalastajaan ja menee naimisiin. Tutkimusryhmän, turistien ja paikallisten elämä kietoutuu yhä enemmän yhteen.

Mutta kun nuorta Augustinia tukenut suomalainen turisti kuolee ja toinen turisti sukeltaa turhan syvälle paikallisen orpokodin asioihin, suoran auttamisen helppous kyseenalaistuu. Kulttuurien törmäykseltä ei voida välttyä, sillä auttamisellakin on tapansa ja rajansa.

Missä tiet kohtaavat-elokuvan näyttämö on ainutlaatuinen tieteellinen koe, jossa näyteputkia tärkeämpää ovat inhimillinen kohtaaminen ja vastuumme maailmasta.

Elokuvan jälkeen keskustelemassa ovat ohjaaja Mia Halme sekä etäyhteydellä Kiinasta toimittaja Mari Manninen, joka on kirjoittanut ihmisten auttamishalua ja auttamisen haasteita käsittelevän kirjan Hyvät aikeet. Keskustelun vetää Jouko Aaltonen.

Esitysaika: 20.11. kello 13:00.

Osta liput täältä!

et8

Etsitkö töitä?

Tekijät: Lauri Antti Mattila & Juhani Haukka

Millaista työtä sinä tekisit, jos voisit tehdä mitä tahansa? 
Millainen työ on merkityksellistä ympäristökriisien ajassa?

Etsitkö töitä? -nykytaideteos etsi ihmisiä töihin kahden kuukauden apurahajaksoille, tekemään juuri sitä työtä mitä he haluavat. Töitä saattoi ehdottaa nettilomakkeella helmikuun lopusta toukokuun alkuun keväällä 2020. Ehdotus saattoi olla täsmällinen valmis ehdotus tehtäväksi työksi – tai koostua vielä täsmentymättömistä toiveista, jos hakija toivoi ehdotusta työksi hakulomakkeessa annetun tiedon pohjalta.

Hakuajan loppuun mennessä saatiin 2574 hakemusta. Näistä 16 hakijaa arvottiin kutsuttavaksi työhaastatteluun. Haastatellusta joukosta viisi työtä arvottiin toteutettavaksi, minkä lisäksi hankkeen alullepanijat, Juhani ja Lauri, valitsivat kaikkien hakemusten joukosta kolme työtä toteutettavaksi. Työntekijät työskentelivät syksyn 2020 ja kesän 2021 välisenä aikana. Työt dokumentoitiin kuvaamalla ja kirjoittamalla.

Etsitkö töitä? -näyttely on parhaillaan esillä Työväenmuseo Werstaalla Tampeereella. Näyttely on syntymisen tila, väliaikainen rakennelma toisenlaiselle työlle ja siihen, millaisen maailman nämä itse valitut työt tekisivät. Osana näyttelyä toimii kokeellinen TE-toimisto, joka avaa tilan työn käsitteen uudelleen määrittelylle ja kutsuu ihmiset mukaan uudelleen ajattelemaan työtä ja työelämää. Kettupäivillä on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua osaan projektiin tehdyistä videoista.

Videoiden jälkeen on keskustelu tekijöiden sekä työelämätutkija Anu Suorannan kanssa.

Esitysaika: 20.11. kello 15:30.

Osta liput täältä!

Peimonten_tryffelinmetsastajat_jul-scaled

Piemonten tryffelinmetsästäjät (The Truffle Hunters)

Ohjaus: Michael Dweck & Gregory Kershaw

Tuotantovuosi ja maa: 2020, Italia, Kreikka, USA

Kesto: 84 min

Kieli: italia

Tekstitys: suomi, ruotsi

Levittäjä: Cinema Mondo

Syvällä Italian Piemonten metsissä ryhmä 70-80-vuotiaita miehiä etsii kuumeisesti harvinaista ja kallista valkotryffeli Albaa, jota ei vielä ole onnistuttu viljelemään. Heitä ohjaa sukupolvet ylittävä salainen kulttuuri ja tietotaito yhdessä rakkaiden ja koulutettujen koiriensa kanssa. He elävät yksinkertaista elämää eläintensä rinnalla, melkein kuin sadussa. He eivät käytä matkapuhelimia tai internetiä ja valmistavat ruokansa ja juomansa itse, samalla kuitenkin säilyttäen vahvat siteensä yhteiskuntaan.

Valkotryffeleiden kysyntä kasvaa vuosi vuodelta, samalla kun tarjonta pienenee. Ilmastonmuutos, metsien hakkuut ja alalta puuttuvat nuoret ihmiset tekevät tryffelinmetsästäjien taidoista entistä kysytympiä.  Mutta nämä miehet piilottelevat jotain paljon arvokkaampaa kuin himottu herkku: avaimen rikkaaseen ja tasapainoiseen elämään.

Kyseessä elokuvan ennakkonäytös.
Esitysaika: 20.11. kello 18:00.

Osta liput täältä!

Kuvituskettu

Lyhytelokuvanäytös

Ohjaus: Antti holma, Ida-Maria Olva, Antti Haase, Artti Kapulainen, Kati Kallio

Tuotantovuosi ja maa: 2020, 2021, Suomi

Kesto: 89 min

Kieli: suomi, englanti

Tekstitys: englanti, suomi (osa elokuvista)

KILL ANNELI (2020, Antti Holma)
Kaisa on parantumaton suorittaja ja se alkaa jo haitata hänen työtään luokanopettajana. Tilannetta ei helpota se, että samassa koulussa töitä tekee maailman paras opettaja Anneli, jonka täydellisyys on vaivatonta kuin kesätuulen leyhäys. Mitä ikinä Kaisa tekeekään, Anneli voittaa aina, ainakin Kaisan päässä. Koulun joulujuhlaan Kaisa on valmistanut kaikkien aikojen joulushow’n, mutta Annelilla on ässä hihassa. Mitä tapahtuu, kun Anneli osallistuu piparitalokilpailuunkin? Tilannetta ei lainkaan helpota se, että Kaisan ja Annelin välillä on työuraa paljon pidempi historia.

MEHILÄISKESÄ (2021, Ida-Maria Olva)
Mitä oppia mehiläisiltä, kun maailma palaa ympärillä? Kuinka luottaa ihmisiin, kun maailma on tulessa?
Maailmanloppua odottava kolmekymppinen Eedi ja hänen tulevaisuuteen toiveikkaasti suhtautuva äitinsä ryhtyvät yhdessä tarhaamaan mehiläisiä pelottavan kuumana kesänä.

PANIMOMESTARI (2021, Antti Haase)
Taianomainen comeback-tarina Leo Andelinista, joka vuonna 1963 kehitti Suomen kansainvälisesti tunnetuimman elintarvikkeen – Lapin Kulta-oluen. Elokuva kertoo, miten syrjäisen Tornion työläisperheen Leo-pojasta kasvaa vaatimaton oluen herrasmies, joka intohimoisesti varjelee pohjoisen maaperästä syntynyttä "olutkukkaa". Leon vuosikymmenien elämäntyö tuhoutuu vuonna 2010, kun olutjätti Heineken lakkauttaa Lapin perinteikkään panimon. Apuun rientää nuori torniolainen paluumuuttaja Kaj Kostiander, jolle vanha olutvelho siirtää ammattisalaisuutensa. Seuraa ennätyksiä rikkova joukkorahoituskampanja ja alkuperäisen oluthiivan metsästys. Ja kuten oikeassa sadussa, lopussa seisoo kultainen kiitos.

PASTORIN VAIMO (2020, Arttu Kapulainen)
Pastorin vaimo -lyhytelokuva on hierarkisista rakenteista inspiroitunut musta komedia, jonka tapahtumat sijoittuvat elokuvanteon kulisseihin. Tarina ammentaa tositapahtumista ja se kertoo keinoja kaihtamattomasta, heikompansa alleen jyräävästä menestysuskosta. Tyylillisesti elokuva liikkuu jossain kylmän lakonian ja otsasuoni pullollaan karjumisen välillä. Elokuva katsoo hierarkisiin rakenteisiin kriittisellä riemulla jättäen katsojalle tilaa tehdä omat johtopäätöksensä.

KÄY RINNALLAIN (2021, Kati Kallio)
80-vuotias Sanna asuu yksin muistojensa ja huonekasvien kanssa.
Eräänä päivänä Sanna näkee ikkunastaan tapahtuman, joka saa
hänet muistelemaan ystäviään ja huomaamaan oman
yksinäisyytensä.

Esitysaika: 21.11. kello 13:30
Osta liput täältä!

elonet_elokuva_157207

Herra Elanto

Ohjaus: Erkki karu

Tuotantovuosi ja maa: 1930, Suomi

Kesto: 55 min

Kieli: mykkä (säestetty)

Levittäjä: Kavi, 35mm

Elokuvanäytös vuoden 1930 tyyliin.

Kettupäivien sunnuntain erikoisuus on elokuvanäytös vuoden 1930 tapaan. Kettupäivien tämän vuoden teemana on työ ja näytöksessä paneudutaan sellaisiin elokuvateatterin töihin, jotka ovat muuttuneet tai kadonneet kokonaan. Orionista löytyvät mm liikkuva makeismyyjä, paikannäyttäjä ja säestäjä. Näytöksen aluksi tutkija Outi Hupaniittu esittelee 1930-luvun elokuvateatteritoimintaa. Elokuvana esitetään Erkki Karun ohjaama Herra Elanto

Osuusliike Elannon tilaama fiktiivinen mykkäelokuva, joka kuvaa Elannon toimintaperiaatteita. Elokuvan päähenkilö on amerikansuomalainen Jack Koski eli Jaakko Koski, joka palaa rikkaana miehenä kotikonnuilleen Helsingin Kallioon. Elanto maito- ja leipäkauppoineen oli vuosikymmenien ajan kiinteä osa helsinkiläistä katukuvaa. Osuusliike huolehti jäsenistään muutenkin eri elämänvaiheissa. Elannolla oli mm. lasten kesäsiirtola Sompasaaressa ja elokuvan tekoaikaan sinne kuljettiin vuoroveneellä nykyisen Merihaan rannasta. Filmiltä esitettävän mykkäelokuvan säestää pianolla säveltäjä ja muusikko Päivi Takala.

Esitysaika: 21.11. kello 16:00.

Osta liput täältä!

71p7GuLpZAL._AC_SY679_

Konttorirotat (Office Space)

Ohjaus: Mike Judge

Tuotantovuosi ja maa: 1999, USA

Kesto: 89 min

Kieli: englanti

Levittäjä: Park Circus

Peter Gibbons inhoaa työtään ohjelmistoyhtiö Initechin palveluksessa. Kesken hypnoterapiasession Peterin terapeutti saa kohtauksen ja kuolee. Tämä saa Peterin heräämään sieluasyövän työnsä syvästä unesta. Hän kieltäytyy tekemästä ylitöitä, käyttää työaikaa pelien pelaamiseen pöytänsä ääressä ja onnistuu ihmeen kaupalla vakuuttamaan yhtiön konsultit valitsemaan hänet osaksi esimiestiimiä. Kun Peterin kollegat ja ystävät saavat tietää yhtiön suunnitelmista supistaa toimitnoja ja henkilökuntaa, he keksivät kostosuunnitelman yhtiötä vastaan elokuvan Teräsmies III hengessä.

Tämä internetin meemeillä vallannut kulttielokuva nähdään ansaitusti vuoden 2021 Kettupäivien päätöselokuvana.

Esitysaika: 21.11. kello 18:30.

Osta liput täältä!